Κατάλογος Αρχειακών Συλλογών
Οι Αρχειακές Συλλογές της Ε.Σ.Η.Ε.Α. προέρχονται από προσωπικές δωρεές, ή δωρεές των απογόνων τους, μελών της Ένωσης και άλλων πνευματικών ανθρώπων (τέλη 19ου – 20ός αιώνας). Τα αρχειακά τεκμήρια, χρονολογημένα από τις αρχές του 19ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα, κατανέμονται συνολικά σε είκοσι τρείς (23) σειρές (αριθ. 1-14, 14α, 15-22) και είναι τοποθετημένα σε 235 φακέλους. Αφορούν ποικίλα ζητήματα: προσωπικά, πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά, καλλιτεχνικά και δημοσιογραφικά. Εκτός από τις σειρές με τα Αρχεία των είκοσι προσώπων (αρίθ. σειρών 1-14, 14α, 15-19), δημιουργήθηκαν τρεις ακόμα σειρές (αριθ. 20-22): Η σειρά «Διάφορα Πρόσωπα» (αριθ. 20) περιλαμβάνει αρχειακό υλικό, άγνωστης προέλευσης, αναφερόμενο σε δημοσιογράφους και άλλα πρόσωπα, τα οποία καταγράφονται αναλυτικά στην ηλεκτρονική καταγραφή. Η σειρά «Σύμμικτα» (αριθ. 21) περιλαμβάνει ποικίλα μεμονωμένα τεκμήρια, χειρόγραφα και έντυπα, άγνωστης προέλευσης (αγορές από την Ένωση ή δωρεές ανώνυμες, δίχως να δηλώνεται σαφώς σε κάθε περίπτωση), ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος, που δεν αφορούν όμως άμεσα την ιστορία της Ένωσης. Τέλος, στη σειρά «Φωτογραφικό υλικό» (αριθ. 22) εντάσσονται φωτογραφίες με ποικίλο περιεχόμενο, ιδιαίτερα ενδιαφέρον, προσωπικοτήτων (πολιτικών, στρατιωτικών, καλλιτεχνών και πνευματικών ανθρώπων), γεγονότων του δημόσιου και καθημερινού βίου· ξεχωρίζουν ιδιαίτερα φωτογραφίες των πρώτων φωτογράφων στην Ελλάδα (19ος αιώνας).
Ενδεικτικά ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα τεκμήρια που περιλαμβάνονται στις Αρχειακές Συλλογές της Ε.Σ.Η.Ε.Α. είναι τα εξής:
- Έγγραφα τέλους 19ου – αρχών 20ού αιώνα σχετικά με τις εφημερίδες του δημοσιογράφου-εκδότη Βλάση Γαβριηλίδη: Εσπερινή Ακρόπολις, Εθνική Ζωή, Υπερωκεάνειος Ακρόπολις.
- Μεταφράσεις (πρώτο μισό 20ού αιώνα) Νίκου Μουσούρη σε θεατρικά έργα.
- Μαθητολόγια τέλη 19ου αιώνα σχολείων Ρόδου, Καστελόριζου, Τενέδου από το Αρχείο Πέτρου Ζωγράφου, πατέρα του πολιτικού Ι. Ζωγράφου.
- Ποικίλα έγγραφα αναφερόμενα σε πολιτικά-στρατιωτικά πρόσωπα και γεγονότα της περιόδου 1879-1945. (Αρχείο Ι. Ζωγράφου)
- Χειρόγραφα θεατρικά έργα του Ν. Μαράκη.
- Χειρόγραφο ημερολόγιο του Βαλκανοτουρκικού και Ελληνοσερβοβουλγάρικου Πολέμου (1912-1913) από τον έφεδρο ανθυπολοχαγό Παν. Σταυρόπουλο. (Αρχείο Ντόλη Νίκβα)
- Ποικίλο φωτογραφικό υλικό περιόδου 1920-1970. (Αρχείο Π. Πατρίκιου)
- Αρχείο Ηρακλή Πετιμεζά, το οποίο περιλαμβάνει, εκτός από μεγάλο αριθμό προκηρύξεων, φυλλαδίων και αποκομμάτων εφημερίδων, πρόχειρες σημειώσεις του ή αντίγραφα υλικού που παρέδωσε στα Γ.Α.Κ. και το Μουσείο Μπενάκη και αφορούν την δράση κυρίως της ομάδας του («Νικήτας») αλλά και άλλων αντιστασιακών οργανώσεων.
- Υλικό Δημοκρατικού Στρατού. (Αρχείο Μ. Ρέπα)
- Κατάλογοι μελών και ποικίλα έγγραφα του Πανελλήνιου Εθνικού Κόμματος (1940-1950). (Αρχείο Βησσαρίωνα Σκαλαίου)
- Ποικίλου περιεχομένου έγγραφα σχετικά με θέματα της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1827), της Καποδιστριακής (1828-1832) και της Οθωνικής Περιόδου (1833-1846). (Αρχείο Χ. Σταματίου)
- Αλληλογραφία Ι. Δαμβέργη με διάφορα πρόσωπα του πολιτικού, πνευματικού, δημοσιογραφικού χώρου (1886-1920).